Translate

pátek 9. ledna 2015

Kynuté tyčinky

Čekáte hosty, v lednici prázdno a vy potřebujete něco rychlého a snadného k pohoštění? Nebo jste to naopak vy, kdo jde na návštěvu a nechcete přijít s prázdnou? A co si takhle připravit domácí "chroupání" na sobotní večer k televizi?

Ať už je to tak nebo tak, tyčinky z kynutého těsta vám jistě přijdou v mnoha případech vhod. Stačí k tomu pár věcí, které má doma určitě každý. Pokud vynecháme kynutí, je příprava super jednoduchá a rychlá (tak jak to mám ráda ).



Na mísu tyčinek vám bude stačit:

300 g hladké mouky
120 g másla/hery (s olejem jsem to nezkoušela, ale proč ne)
20 g droždí
50 ml mléka
1 vejce
1 lžička cukru
sůl
kmín
podle chuti třeba nastrouhaný sýr, chilli koření apod.

Z vlažného mléka, cukru a droždí zaděláme kvásek a necháme na teplém místě vykynout. Mezitím si rozpustíme máslo a smícháme ho s moukou, vejcem a popř. sýrem nebo kořením. Do tohoto těsta přidáme připravený kvásek a zpracujeme hladké těsto.
Není třeba se bát: těsto se nelepí a zpracovává se velmi dobře.

Necháme minimálně 45 minut vykynout.

Z těsta rukou válíme tyčinky, které pokládáme na plech, potíráme rozšlehaným vejcem a sypeme strouhaným sýrem, nebo pouze kmínem či hrubozrnou solí.

Pečeme na 190°C  15 minut.

Bon appetit!


Žádné komentáře:

Okomentovat