Translate

úterý 4. listopadu 2014

Pirožky se zelím



Přiznám se, že Rusko je moje srdcová záležitost (devět let studia ruštiny a ruské kultury se na mě holt podepsalo). Ať už jsou rusové jakýkoli, jejich kuchyně má něco do sebe. Nikdy nezapomenu, jak jsem poprvé ochutnala сырок (sladký tvaroh) nebo tradiční kefír. Ruské mléčné výrobky se s těmi našemi nedají vůbec srovnávat... Dneska ale řeč nebude o mléčných výrobcích, ale o jiném tradičním ruském jídle - PIROŽKÁCH.

Pirožky se dají plnit vesměs čímkoliv. Já jsem zvolila zelí, což je jedna z nejčastějších náplní. Běžně se ale také setkáte s jinými náplněmi jako např. картошкой (rozšťouchané brambory) nebo mletým masem. Méně obvyklá je příprava na sladko, například s jablky. Pirohy se buď smaží, nebo pečou v troubě.


Ingredience:

Těsto:
500 g polohrubé mouky
200 g teplé vody
21 g droždí
100 g másla
75 g cukru
špetka soli

Náplň:
2 cibule
500 g hlávkového zelí
2 stroužky česneku
1 malý rajčatový protlak
sůl, pepř

Příprava
Věc číslo jedna - kvásek. Trochu teplé vody smícháme se lžící cukru, lžící mouky a špetkou soli a do této směsi rozdrobíme droždí. Necháme na teplé místě vzejít, což bude trvat cca 10 minut.
Hotový kvásek poté smícháme s ostatními ingrediencemi na těsto, vypracujeme nelepivý bochánek a přikrytý utěrkou necháme minimálně hodinu kynout.

Mezitím si připravíme náplň. Zelí nakrájíme na proužky/kostičky. Cibuli osmahneme na másle nebo oleji a pak k ní přidáme nakrájené zelí. Chvíli smažíme a poté zalijeme vodou, osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou, dokud není zelí měkké. Ke konci přidáme nastrouhaný česnek a rajčatový protlak a ještě 5 minut dusíme.

Vykynuté těsto rozdělíme na několik částí, které vyválíme, naplníme připravenou náplní a tvarujeme například do tvaru šátečku nebo jiného libovolného tvaru. Pirohy dáváme na plech vyložený pečícím papírem, potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme na 220°C dokud nejsou na povrchu krásně zlaté.

Приятного аппетита neboli dobrou chuť! :-)

4 komentáře:

  1. Marci, a co to máslo? Zkoušela jsi to třeba s olejem nebo tak?

    OdpovědětVymazat
  2. Lucy, to není veganský recept :-) S olejem jsem kynuté těsto nikdy nezkoušela, ale možná by to šlo.

    OdpovědětVymazat
  3. jj, já to chápu, nejde mi o to veganství, ale o tu laktózu :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já nejsem tak striktní. Jednou za čas si dám klidně i máslíčko :-) Přece jen 100 g kokosového oleje by do toho byla škoda.

    OdpovědětVymazat